keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Vuotemme museokortin kanssa 2: Vanha Rauma ja Marela

Teimme 12-13.7 kesäretken Raumalle, lähinnä tutustumaan vanhaan Raumaan yleisesti, mutta tietenkin myös katsastamaan museotarjontaa. Löysimmekin retkellämme muutamia mukavia ja mielenkiintoisia paikkoja - mutta koska tulimme perille sunnuntaina suurin piirtein museoiden sulkemisaikaan, ja monet niistä ovat maanantaisin kiinni, pari kohdetta jäi käymättä.

Museokorttia saimme sentään hyödyntää Marelassa, joka on vanhassa Raumassa sijaitseva entinen porvariskoti, jonka sisustus pääosin peilaa taloa Rauman kultakaudella 1800-luvun lopulla asuneen varustajaperheen makua. Salonkeja, istuinryhmiä, koristeellisia huonekaluja... mutta ennen kaikkea hieno rakennus, joka osaltaan on esimerkki siitä, miten Raumalla(kin) noina vuosina koristeltiin vanhempiakin rakennuksia uusklassistiseen tyyliin. Itse jugendtaloa asuvana suosin ehkä hieman toisenlaisia ornamentteja, mutta taitavien käsien jälkeä on aina mukava katsella.

Lisää vastaavaa löysimme myös korjausrakennuskeskus Tammelasta - talosta, joka oli ehditty 1970-luvulla korjata pilalle mutta nyt on pelastettu jälkipolville. Sen pihapiirin varastorakennuksesta löysimme ehkä jopa rakenneratkaisun tulevaan kesäkeittiöömme, ja siellä oli myös mielenkiintoinen näyttely vanhan Rauman puretuista tai tuhoutuneista taloista - joita on huomattavan vähän. Onneksi Raumalla ymmärrettiin se, mihin monessa muussa kaupungissa ei kiinnitetty huomiota; vanhat rakennukset - ja vanha asemakaava - voivat olla myös mahdollisuus ja houkutin.

Alueen viehättävyyteen vaikuttaa minusta myös se, että se ei ole mikään ulkoilmamuseo, vaan sieelä asutaan ja tehdään työtä - ja vaikka ympäristö on yhtenevän näköinen, täällä on myös moderneja somistuksia, liikennettä ja muita tämän päivän tunnusmerkkejä.

Tänä päivänä Vanha Rauma on silti myös osa Unescon maailmanperintöä, joten tulevaisuus lienee turvattu. Ja kun Rauma ei tänä päivänä ole mikään varsinainen metropoli, lienee hyvin säilynyt vanhakaupunki kulttuuriperintönä ja matkailunähtävyytenä myös hyvä vetoapu liike-elämälle; ainakin ravintola- ja kahvilatarjonta oli kiitettävän laajaa, ja samaten oli mukava kiertää puoteja. Allekirjoittaneelle jäi erityisen hyvä mieli Vanhan Rauman Kirjakaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti