maanantai 22. heinäkuuta 2013

Lomailun tarpeellisuudesta

Kesälomaa on nyt takana vähän yli kolme viikkoa, ja vihdoinkin olen lakannut näkemästä työ- ja muita stressiunia ja pyörittämästä päässäni kaiken maailman työkuvioita. Entisenä virkamiehenä, joka sittemmin on siirtynyt yksityisen opetussektorin työehtosopimukseen, minulla on onneksi ihan kohtuullinen vuosiloma, joten pystyn pitämään kesällä vapaata viisi viikkoa ja rapiat päälle, ja silti säästää pari lomaviikkoa myös talveen - eli minulla on nyt periaatteessa edessäni pari viikkoa stressitöntä vapaata ennenkuin pyörät taas pamahtavat käyntiin, mutta voin kuitenkin myös pitää pari kunnon hengähdystaukoa talvellakin.

Ja se tuntuu ainakin tällä hetkellä tosi tärkeälta - mutta ei mitenkään itsestäänselvältä. Tämän tästä törmään väitteeseen, että suomalaisilla on liikaa vapaata - joko sitä ihmettelevät ulkomaalaiset, tai sitten liike-elämän tai työnantajien edustajat. He ovat ilmeisesti toisenlaisia ihmisiä kuin minä; he pysyvät tehokkaina vaikka vapaata olisi vähemmänkin, mutta minä tarvitsen vuosi vuodelta enemmän tätä kunnon lomaani.

Tämä tuntemukseni sopii yhteen niiden aikaisempien (?) tutkimustulosten kanssa, joiden mukaan ihminen tarvitsee vähintään viikon tai mieluiten kaksi päästäkseen irti stressistään (en tietenkään muista mitään lähteitä) - mutta jokin aika sitten silmiini sattui uusi tutkimustulos, jonka mukaan tämä rentoutuminen tapahtuu nopeammin - ja yksilöllisesti. En tietenkään muista tätäkään lähdettä, mutta tulos tuntuu ensi hätään epäuskottavalta; toki lyhytkin breikki voi olla joskus paikallaan, mutta todellinen rentoutuminen vaatii kyllä ensin viikon parin palautumisajan.

Asian toinen puoli on se, että jos vain roikkuu töissä vaikka energiareservit on jo kulutettu, on aivotyöntekijän työn tulos helposti lähellä nollaa - kun työssä tärkeintä on saada oivalluksia ja osata tehdä oikeita kytkentöjä, pitää työkalujen olla kunnossa. Usein, ja ainakin minun kohdallani, kunnon loma on sama kuin se vuosihuolto jolla varmistetaan työkalujen toiminta - teho ei ole pelkästään työpöydän ääressä vietettyjen tuntien määrä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti